sunnuntai 11. toukokuuta 2008

Suunnitelmia kesälle 2008

Kesä on valitettavan lyhyt ja tiedän jo valmiiksi, että en ehdi heinäkuussa puuhastelemaan omalle pihalle ollenkaan. Silloin tulee todennäköisesti myös bloggaustaukoa, sillä jätän perheeni vahtimaan taloa ja suunnistan kuukaudeksi toiselle paikkakunnalle kesätöihin;-) Toki perhekin tulee vierailulle välillä ja minä ehkä ehdin jossakin välissä piipahtaa kotona, jos ehdin. En laske kuitenkaan ehtiväni, joten toukokuun ja kesäkuun aikana haluan saada paljon aikaiseksi.

Huomenna mieheni on aikonut hakea multaa ja sitä pitää alkaa levitellä nurmikkoaluelle paksu kerros keskelle pihaa, sillä keskipiha on painunut kuopalle, mikä aiheuttaa sen, että vesi seisoo. Siitä seuraa talvella jääkerros ja nyt keväällä lumien sulamisen jälkeen arvailumme jääpoltteesta osui valitettavasti oikeaan. Kerros multaa, tasoitus ja uudet nurmikon siemenet siis tässä ensi alkuun pitäisi laitella.

Yläkuvassa on viimekesäinen kuva. Tuosta penkistä lähtee maahumala kokonaan pois ja hopeapeipit siirtyvät myös muualle. Tilalle tulee luultavasti kolme sinilaakakatajaa ja kuorikatetta, mutta vielä on harkinnassa. Harkinnassa on myös, että tähän tulisi jotain muutakin pientä havua, jolloin osa perennoista siirtyy muualle.
Tässä kuvassa näkyy vasemmassa laidassa pahin pihamme ongelmakohta, johon muutosta täytyy tulla mahdollisimman pian. Talon nurkka pikkukivien takana on toinen kohta, joka kokee jonkinlaisen muutoksen.

Tarkoituksena on myös tehdä aita rajaamaan pihaa

Kivimurskeen tiivistys on myös ohjelmassa. Osaan pihaan vedetään ehkä asvalttia, vaikka siitä en tykkääkään. Olen myöntymäisilläni sen suhteen, jos se tulee vain autotallin eteen. Muualle suunnitellaan muunlaista kiveystä, mutta se tulee jäämään seuraavaan vuoteen tai tulevaisuuteen kumminkin.
Terassin eteen tulee jonkinlainen perenapenkki. Reunassa kasvaa valkoinen pihasyreeni ja alppikärhönkin olen hankkinut. Toisessa reunassa nyt kasvavat kaksi norjan angervoa ja viisi keijuangervoa siirtyvät muualle. Tämä penkki on siis ihan vaiheessa. Jos tänä kesänä saan sen perustettua ja huoliteltua reunat, niin se riittää, mutta jos innostun, suunnittelen ja istutan jo kasvejakin.


Tämä kadun puoli ylä- ja alakuvassa pitää saada siistittyä. Olen urakan jo aloittanutkin ja poistanut multaläjän ympäriltä nurmikkoa jonkin verran. Vielä pitää vähän poistella ja muotoilla istutusalue kunnolla. Nuo katajat varamaan muuttavat ja olen suunnitellut istutusalueeseen myös paikkaa pienehkölle lehtipuulle ja parille pensaalle. Se, tuleeko tähän tornionlaakson ruusua vai angervoja, on vielä auki. Myös perennoja tänne on tarkoitus laitella ja maanpeitekasvillisuutta muutenkin, sekä syksyllä sipulikukkia.


Kasvimaata on tarkoitus laajentaa , mutta se ei ole asia numero yksi tänä kesänä. Jos ehdin, niin laajennan, jos en , niin en.
Kahdessa alimmaisessa kuvassa näkyy perennapenkki nro 1. Se on ihan naapurin rajalla . Tänä kesänä aion vielä vähän muotoilla sitä ja reunustaa. Hankin siihen jo tuijan varjoiseen kohtaan ja pallotuijan myös, mutta noita pallotuijia ostan 2-3 kpl lisää. Penkin keskelle olisi siis tarkoitus laittaa ikivihreä alue ja alueen toiselle puolelle tulisi pääasiassa keltaisin, oranssein ja punaisin kukin kukkivia perennoja ja toiselle puolelle, vaaleanpunaisia, valkoisia, liiloja ja sinisiä, mutta luulen että nämä värit eivät aivan puhtaasti tule juuri tällaisia olemaan.

Tuohon naapurin rajalle tarvittaisiin vielä jokin puu näkösuojaa antamaan ja luultavimmin se tulee olemaan pilvikirsikka tai purppuraomenapuu Hopa. Perennapenkki tulee kasvamaan aina suunnitellun puun kohdalle asti, jotta istutusalueesta tulee yhtenäinen eikä mies tuskastu kiertelemään ruohonleikkurilla yksittäisiä puita ja pensaita.

3 kommenttia:

ANSKUN PIHA kirjoitti...

Kiva kun löysit blogini! Sulla riittää kyllä myös tekemistä, pihanne taitaa olla aika suuri kuvien perusteella. Mutta sehän siinä hauskaa onkin, että tekemistä riittää vuosiksi eteenpäin. Ja vaikka istutukset olisi valmiita, niin kasvien kasvaminen kestää olen huomannut. Itse odottelen että joko tänä kesänä syreenit kukkisivat. Mitäs rhodoja istutit? Eihän nurkkaus ole täysin varjoisa, paistaako aurinko sinne yhtään päivän aikana? Rhodot tarvii kuitenkin hieman aurinkoa nuppujen muodostamiseksi. Jään innolla seuraamaan projektiesi etenemistä. Minulla on kukkapenkin teko kesken, mutta lähden synnyttämään lähipäivinä joten sen teko vielä kestää...

Anonyymi kirjoitti...

Teillähän on jo paljon tehtykin, ja tulossa näköjään lisää upeita asioita! Sitä on kiva seurata, kun piha kasvaa ja kehittyy. Vaikka aikaahan siihen aina saa myös tuhrattua! =o)

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis piha teillä! Ja tekemistä varmaan rittää.
Mutta kaikeahan ei tarvitse saada kerralla valmiiksi =)