sunnuntai 11. toukokuuta 2008

Pihan ongelmakohta. Mitä ihmettä tälle tekisi? Hmm - what to do aout this area?

Tässä on sisääntulo pihaamme. Ei kovin mieltä ylentävä näky. Kaksi kuollutta katajaa, joita jo yritin kiskoa ylös, mutta en vielä saanut irti, sillä maa oli juurten kohdalta vielä routainen. Edessä kolme pientä, mutta elävää vuorimännyn poikasta, jotka siirtyvät muualle kunhan paikka keksitään. Tontin rajalle tulee valkoinen puuaita todennäköisesti tänä kesänä. Silloin tuo kaupungin sähkökaappi jää piiloon, mutta pihan puolelle täytyy saada jotain korkeahkoa ja jotain matalaa kasvia. En vielä tiedä edes sitä, laitetaanko havua vaiko lehtiversiota. Tähän mennessä olen mielessäni pyöritellyt puuksi seuraavia: omenapuu tai riippaomena, pilvikirsikka, syreeni, sembramänty, aurinkoisen paikan kuusi tai muu korkeapilarimainen havu. Paikka on aurinkoinen, mutta osan päivää puolittain varjossa. Paikalla myös tuulee toisinaan. Sitten, kun puu saadaan valituksi, on aika miettiä, mitä pensasta, maanpeitekasvia ja perennaa tulee sen alle. Haluaisimme kuitenkin viihtyisän ja kutsuvan sisääntulon. Tää on tällä hetkellä ongelmallisin kohta pihallamme ja jos jollakin lukijoista on näkemys asiaan, toivon kernaasti mielipiteitänne, sillä olen ihan aloittelija tässä piha-asiassa. Onko paikka teidän lukijoiden mielestä enemmän havupuun vai enemmän lehtipuun paikka? Kivistä pidämme myös ja niitäkin olen tuolle paikalle miettinyt.

This little area in our "garden" is just horrible at the moment. I want to do something about it. Beside to this area is our car parking place. This scene is not very wellcoming. I have tought that I'm going to plant there one tree, some bushes and perennials. I just don't know yet, what kind of tree is the best joice.

4 kommenttia:

quu kirjoitti...

Aita kyllä tekee tuolle kohdalle jo paljon! Sisääntulo pitää olla kutsuva, jotta huvittaa tulla kotiin ja erittäin helppohoitoinen, että se pysyy kauniina hoitamattakin.

Maanpeittokasveista kannattaa valita sellaisia joilla on nopea uudistamiskyky eli ei sellaisia jotka miettivät puolikesää lähteäkö matkaan vai ei. Mieluusti sellaisia jotka säilyttää lehtensä myös talvellakin. On sitten keväällä jotain katsottavaa.

Hostat esimerkiksi jättäisin pois luvusta tuossa kohtaa. Tietty jos laittaa väleihin paljon sipulikasveja.

Puuksi valitsisin jotain kukkivaa ja kivaa syysväriä - pilvikirsikasta olen itse haaveillut kun se täyttää molemmat kriteerit ja lisäksi sillä on kivan kuparinen runko. Pilvikirsikka kasvaa leikkaamatta kauniiksi, mutta omppupuista tahtoo tulla romuluisia jos ei leikata. Syreenit leviää juurivesoista valtavasti, joten niiden kasvupaikka pitää rajata.

Riippaomena tai mikä tahansa riippamuoto tai kapea puu olisi siitä hyvä, ettei se ala levetä liikaa. Leikkaustarvekin on vähäistä riippamuodoilla.

Sempramännystä tulee aivan VALTAVAN suuri, joten sen kanssa tulee ongelmia myöhemmin.

Puun alle voisi valita jotain matalempaa pensasta - angervot olisivat kauniita ja näyttäviä kukkiessaan. Koivu- ja rinne/rusokoivuangervo viihtyvät kuivasta kosteaan. Puolipallomainen kasvutapa on kiva talvelakin.

Muita angervojakin on vaikka millä mitalla, eikä kaikki leviä mahdottomasti. Keltalehtisiäkin voisi kokeilla.

Havujen suhteen kannattaa tuumata kolmea asiaa: talvisuojaaminen, teiden suolaus ja lumien lykintä. Talvisuojat on usein rumia ja varsinkin sisääntulon yhteydessä eivät ole kivoja. Suolaus ei tee havuille hyvää. Lumienlykintä vaurioittaa niiden muotoa herkästi, paitsi jos on tiivis kasvutapa jo valmiiksi.

Pesäkuuset on kauniita ja kestäviä ja niille riittää pariksi ensimmäiseksi vuodeksi havupeite. Ne ei myöskään kasva älyttömän suuriksi. Ja ne on tiiviitä, joten lumipeite ei paina niitä rumaksi.

Maanpeittoon peippejä, tiarellaa, akankaalia..eli sellaista jotka peittää maanpinnan suht. nopeasti mutta eivät muodostu ongelmaksi.

Johonkin väliin joku kiintopiste: kiva perenna kivalla lehtikuvioinnilla, ruukku, koriste, lamppu, kivi...

Toivottavasti näistä yömietteistä oli jotain apua :)

Voit tulla joskus käymäänkin :)

Outi kirjoitti...

Kiitos Quu nopeasta vastauksesta! Tuossahan on paljon ideaa mietittäväksi. Pilvikirsikkaa olen halunnut pihallemme jo kauan, joten se voisi olla yksi vaihtoehdoista ja toinen sitten rautatienomenapuu. Mutta mietin vielä... nuo maanpeitekasvit, joita luettelit, ovat mieluisia, joten varmasti niistä ainakin jotakin tulee tuohon laitettua.

Mari L kirjoitti...

Pilvikirsikkaa minäkin puuna ehdottaisin. Mulla se itselläkin on ja siinä on kyllä kaunis muoto leikkaamatta. Kukintaa odotellessa..

Anonyymi kirjoitti...

Ehdotan pihlajaa, koska se istuisi hyvin teidän etupihan kulman kokonaisuuteen ja on myös kaunis katsella kesät talvet. Se myös peittää kivasti pömpeliä.

Pilvikirsikka on myös ihastuttava vaihtoehto, kuten juuri keskustelimmekin.;o)